Főoldal » 2015 » Július » 29 » Egy menekülttábor közelében /Útinapló 3. rész/
11:11 AM
Egy menekülttábor közelében /Útinapló 3. rész/

Debrecen és a migránsok

2015. július 24. péntek

 

Ismét 4:30-kor ébredtünk. Ami jelen esetben nem is volt baj, mert egy terület átnézése még kimaradt. Mivel a Bázis 7:00-kor nyit, így nem okozott problémát, hogy bejárjuk azt is. Sehol egyetlen illegális vadkempingezőt sem találtunk bő 5-600 méteres körben a tábort övező erdőkben. Mi voltunk az egyedüliek.

                         

Viszont volt egy érdekes autó, ami 5:00-kor érkezett a tábor bejáratához. Egy rabszállító. Majdnem két órán át gondolkodtunk, hogy kiket is szállíthatott ide, míg végre választ kaphattunk a kérdésünkre. Rabok főznek a táborban.

                                       

Mára előirányzott programunk a Sámsoni úton található 4 szórakozóhely meglátogatása volt, valamint a beszélgetés. Sok-sok beszélgetés. A "kocsmatúránkat", aki még nem tette volna itt olvashatja:https://www.facebook.com/groups/448926031940121/permalink/481367252029332/

                                            

Mivel az első helyet könnyen és gyorsan letudhattuk, a második hely pedig a mi Bázisunk volt, maradt időnk arra, hogy megpróbáljuk megállítani a munkából hazafalé tartó tábori munkásokat. Nem sok sikerrel. Amint megláttak minket, a fejcsóváláson kívül semmit nem reagáltak. Pedig annyi mindent kérdeztem volna tőlük!

Az utca embere ellenben egyre beszédesebb lett velünk. Sok érdekességet megtudtunk például azokról, akik segíteni próbálnak a menekülteknek. A rendőrség néhány tagja kifejezetten ezekre a helyiekre utazik. Több olyan esetről is hallottunk, hogy hazafelé tartó helyieket - akik nyíltan segítik a migránsokat - sértegettek a menekülttábor környékén posztoló egyenruhások. Nagyon könnyű megérteni, hogy nevüket, arcukat miért is nem vállalják ezek, és azok a derék, jóravaló emberek, akik a pályaudvaron látják el mindennel a migránsokat. Szép Új világ...

Egy 20 év körüli srác mesélt egy figyelemreméltó esetet: Kölcsön kapott egy biciklit, aminek nem volt jó a kormánya /ez a bicikli nagyon hasonlít az országunkra - a szerző -/ Tekert vele, mint az őrült, majd az egyik kanyarnál valami történt, és a kormány hirtelen keresztbe állt, ő pedig egy hatalmasat esett. A helyiek közül senki nem ment  segíteni neki. Csak két afgán férfi volt talpon a vidéken és rohant oda hozzá. A srác azt mondta, hogy addig nem szerette a menekülteket, mert csupa rossz dolgot hallott róluk. De mostanra már rájött, hogy köztük is vannak áldott jó, és ördögien rossz emberek.  Már egy csomó nyelven megtanult és az angollal vegyítve egyre jobban meg tudja magát értetni szinte bármelyik országból érkezett emberrel. Annyiféle dialektust sorolt fel egy-egy nyelvből, hogy csak kapkodtuk a fejünket. Az okosabbja hasznot próbál húzni a helyzetből. Sokan sokféleképpen. A kereskedőknek megnövekedett a forgalmuk, gomba mód szaporodnak a pénzváltók, internet kávézók. A taxisok is jól profitálnak...

És meg kell említeni a taxisokon kívül, akik / persze tisztelet a kivételnek/ különböző trükkök segítségével szedik meg magukat, egy új biznisz megjelenését. Az örömlányok és futtatóik feltűnését. A pályaudvaron, a szórakozóhelyeken. Sok történetet hallottam róluk, hogy mennyire kihasználják a helyzetet. A nőt régen nem látott férfiak, - legyenek azok magyarok, afgánok, szírek, afrikaiak - könnyű prédák. Előfordult olyan, hogy míg az egyikkel akciózott a másik lány kirámolta. Ilyenek után aztán előkerülnek a bicskák. És a Tv-ben meg az megy, hogy az agresszív menekült ezt, meg azt tette.

A világunk soha nem volt egyszerű. Ami manapság tömegtájékoztatás címén megy, főként a közmédiában, de a kereskedelmi csatornák sem kivételek ez alól, hát azt inkább félretájékoztatásnak nevezném. Egy nagyon jó kis mekis reklámot találtam az egész menekültügyre. Ez minden politikusnak is szól, akik eme szerencsétlen sorsú emberekből akarnak hasznot húzni.

TE TESZED AZZÁ, AMI!

Megtekintések száma: 1786 | Hozzáadta:: 4x-ample | Helyezés: 4.7/3
Összes hozzászólás: 0
avatar